top of page

Devrime hazır olun. Elektrikli arabalar geliyor! Bölüm 2: Yeni Porsche Mission E


Önde gelen ve üst seviye otomobil üreticileri elektrikleniyor. Jaguar, Porsche, Volkswagen 2-3 yıl içinde piyasaya elektrikli otomobil modellerini sürmeye hazırlanıyor. @uzakevrenler @porsche @jaguar @ #teknoloji #otomobil #elektrikli #missionE #iPace

Sektörde kime sorarsanız sorun, size EA'ların (Elektrikli Araç) tasarımcılar, mühendisler ve hatta pazarlamacılar için fosil yakıt tüketen araçlara göre çok daha fazla özgürlük sağladığını söyleyecekler.

Porsche'un yeni EA (Elektrikli Araç) modeli Mission E 2020'de yollarda Kaynak: Porsche

Porsche'da zihniyet değişiklikliği

Porcshe’un Mission E modeli tıpkı Jaguar’ın i-Pace’inde olduğu gibi, Alman şirketinin saf elektrikli araçlar dünyasına attığı ilk salvo atış olacak. 2019 ve 2020’lere kadar piyasaya çıkması beklenmese de bu araç Porsche gibi köklü bir süper araba üreticisi için çok büyük bir zihniyet değişikliğini temsil ediyor. Preuninger de bu büyük değişikliğin gayet farkında.

Porcshe’un odağı her zaman seri spor araba üretimi olmuştur” diyor. “Yine de kitabımızda hem Mission E gibi geleceğin modeli hem de piyasaya yeni çıkacak şimdiye kadar ki en analog model olan 911 GT3 RS gibi üzerinde çalışamayacağımız yazmıyor.” Bu ikilem veya ironi -nasıl baktığınıza bağlı- Porsche için diğer her hangi bir otomobil üreticisinden çok daha fazla belirgin. Porsche'un atletik ve pist canavarı spor modelleri bugüne kadar olmadığı kadar talep görüyor ama Mission E gibi saf elektrikli konseptlerin de büyük bir ilgiyle karşılandığı söyleniyor.

“Herkesin bildiği ve tanıdığı safkan bir analog spor arabası evinizin bir tarafında, onun tam tersini temsil eden “dijital” olarak tanımlanabilecek bir modelin ise başka bir tarafından aynı anda olması aslında bir tezat değil” diyor Preuninger.” Hatta bu iki modelin yan yana durması çok daha anlamlı ve anlaşılabilir bir durum, çünkü çok farklı amaçlara hitap ediyorlar. Daha somut konuşmak gerekirse birisi pistte, güzel kıvrımlı yollarda hafta sonu keyif almak için süreceğiniz bir araba iken diğeri diğeri ise haftanın her günü işe gidip gelmeyi eğlenceli hale getirecek bir araba. Birisi hobi aracı diğeri ise günlük araç."

Bu bakış açısı aynı zamanda piyasanın da iki yönlülüğünü yansıtıyor. En azından üst sınıfta ve bol para sahibi olan kısmı için. Mission E ve Jaguar i-Pace gibi yelpazenin tam ters tarafındaki en son teknoloji ürünü araçlar için kuvvetli bir talep varken, yelpazenin bu tarafından yer alan iyi bilinen, teknolojiden arındırılmış, kara kanlı, analog araçlara için hala devam eden ve hatta büyüyen bir talep de var.

“Mission E ilk duyulduğunda, insanlardan daha fazla bilgi istemek amacıyla gelen bir e-posta seliyle karşılaştık” diye hatırlıyor Preuninger . “Dikkat çekici olan, bu yoğun bilgi isteğinin potansiyel müşterilerden değil mevcut müşterilerimizden geliyor oluşuydu."

Bu tecrübeli tasarımcı ile konuştukça, Porsche’un artık kendisini sadece bir spor araba üreticisi olarak görmediğinin daha iyi anlayabiliyorsunuz. Cayenne, Macan ve Panamera bu durumu özellikle ortaya koyan modeller. Nitekim Porsche’un ABD satışlarının sadece % 25,3’ü 911 ve Boxter/Cayman gibi spor arabalardan oluşurken, neredeyse % 75’i SUV ve sedanlardan oluşuyor. Porsche’un değişen ve genişleyen bakış açısının en açık göstergelerinden birisi de Mission E modeli. Bu modelle birlikte Porsche’un geniş ürün yelpazesinde artık 3 farklı güç aktarımı olacak: petrol, hibrit ve safkan elektrik.

Hem güç aktarımında, hem de gövde tiplerinde gelecek çeşitlilikte ve EA’lar bu yönde daha hızlı yol almamızı sağlıyor. İster tutucu bir dizel hayranı olun, isterse geleceğimiz yavaş ama emin adımlarla şekillendiren bir tasarımcı (ister Jaguar’da isterse Porsche’da) önümüzde hepimizi heyecanlandıran yeni olasılıklar ve yenilikler var.

“Otomobil sanayiinin bu döneminde bulunmak gerçekten ayrıcalıklı bir durum” Jaguar’dan Burgess’in söylediği gibi. “Bu onlarca yıldır görmediğimiz değişim rüzgarlarının estiği bir dönem ve bu değişimin bir parçası olmak gerçekten tatmin edici."

 

Yazar : Jim Resnick

Tercüme : Melih R. Çalıkoğlu

Yayın Tarihi : 2 Haziran 2018

 

9 görüntüleme
bottom of page