top of page

Doktorların pabucunu dama atan yapay zeka uygulamaları


Her ne kadar kalp ritim bozuklukları her zaman ölümcül veya tehlikeli olmasa da, bu sıkıntıyı yaşayanlar için hala bir kaygı sebebi. Ne de olsa bazı türleri ölümcül kalp yetmezliğine veya kalp krizine yol açabiliyor. Daha da kötüsü normal dışı kalp ritmine sahip insanların pek çoğu bu durumu fark edebilmelerini sağlayacak belirtiler de göstermiyorlar. Stanford Üniversitesinden bir grup araştırmacı bu durumu hiç dışsal belirti göstermese ve hatta hiç bir doktor kontrolü ve gözetimi olmasa dahi tespit edebilecek bir yol geliştirdiler.

Geliştirdikleri bilgisayar algoritması 14 farklı kalp ritim bozukluğu türünü ayırt edebiliyor ve tespit edebiliyor. Araştırmacılar gerçekleştirdikleri denemelere dayanarak algoritmalarının eğitimli kardiyologlardan daha iyi performans gösterdiğini bile iddia ediyorlar.

Bildiğiniz gibi hastanelerde kolaylıkla yaptırabildiğiniz Elektrokardiyografi (EKG) kalp ritim bozukluklarını her defasında tespit edemiyor. Bu sebeple doktorlar bazen kalp atış düzenlerini daha iyi gözlemleyebilmek için hastalarından iki hafta boyunca taşınabilir EKG cihazları takmalarını istiyorlar. Araştırmacılar algoritmalarını oluştururken doktorların bu uygulamasından faydalandılar. iRhytm isimli kalp atışlarını izleme konusunda uzmanlaşmış bir firmanın derlediği devasa büyüklükteki veritabanını kullanarak bir derin sinirsel ağı (deep neural network) eğittiler. Sinirsel ağ, 14 farklı tipteki kalp ritim bozukluğunu sadece EKG sonuçlarına inceleyerek ayırt etme becerisi edinene kadar bu verileri yedi ay süreyle inceledi ve öğrendi.

Sonuçların doğruluk oranını artırmak isteyen araştırmacılar, altı farklı kardiyologdan aynı verileri incelemelerini ve her bir hastanın durumu için teşhiste bulunmalarını istediler. Sonuç ümit vericiydi. Eğitimli algoritmanın insan kardiyologlarla rekabet edecek kadar iyi olduğunu ve hatta bazı durumlarda birbirine çok benzeyen iki farklı kalp ritim bozukluğu türünü bile ayırt edebilecek kadar güçlü olduğunu gördüler.

Makalenin yazarlarından birisi olan Pranav Rajpurkar şunları söyledi:

“Kalp atışları arasındaki farklılıklar bazen çok zor ayırt edilebilse de teşhisin nasıl yapılabileceği konusunda devasa bir etkiye sahip oluyorlar. Örneğin, ikinci derece atriyoventriküler blok olarak bilinen aritminin iki farklı türü birbirine çok benzerler, ama birisi için her hangi bir tedavi gerekmezken, diğeriyle acilen ilgilenilmesi gerekir.”

Bilim insanları ortaya koydukları bu ürünün doktor ve tıp hizmetlerine erişimin zor olduğu gelişmekte olan ülkeler ve erişilemeyen bölgelerde daha iyi bir tanı aracı üretilmesine katkı yapmasını umuyorlar. Aynı zamanda bu algoritmanın risk altındaki hastalar üzerinde kalp krizi veya yetmezliğine ilişkin sinyallerin kolaylıkla ve hızla algılanabilmesi için giyilebilir cihazlara da uyarlanabileceğini düşünüyorlar.

 

Yazar : Mariella Moon

Tercüme : Melih R. Çalıkoğlu

Kaynak : engadget.com

Yayın Tarihi : 9 Temmuz 2017

 

42 görüntüleme
bottom of page