top of page

Küçüklerin evrenine bir bakış. 2017'nin en iyileri.


Kim demiş bilim sıkıcıdır diye! 2017’nin mikroskopla çekilmiş en iyi videolarına hızlı bir bakış

Önde gelen mikroskop üreticilerinden Nikon, her yıl bir mikroskopi yarışması düzenliyor. Yarışmaya başka marka mikroskop kullananlar da katılabiliyor. Mikroskoplarla çekilen ve daha önce paylaşılan pek çok fotoğraf sanatsal olarak bizleri etkilemelerinin yanı sıra doğa hakkında pek çok önemli ve hayret verici detayı da gözlerimizin önüne serdiler.

Pek çok kişi mikroskoplarla orta öğretim veya lise sıralarında biyoloji dersi münasebeti ile tanışıyorlar. Bu tecrübe genellikle çoktan ölmüş organizmaların dilimlenmiş ve cam içinde kalıcı olarak sıkıştırıldığı örneklerin incelenmesi şeklinde geçiyor. Ancak daha 1600’lü yıllarda mikroskopların ilk ortaya çıktığı dönemde (erişilemeyen wikipedia bağlantısı) bile yapılan ilk işlerden birisi küçük ve yaşayan mikropların bakış açınız içinde gezinişiydi. Aslına bakarsanız mikroskopi durağan olmak zorunda değil ve izlenen numune üzerinde zamanın etkilerini gözlemleyebilmek akla hayale gelmeyecek bilgiler sunabiliyor.

Teknolojideki gelişmeler bizim için yaşayan numunelerle harika şeyler yapabilmemize olanak sağlıyor. Onları ışınır renklerle boyayarak sınıflandırabiliyor, otomatik olarak hızlandırılmış kayıtlar elde edebiliyor ve daha pek çok farklı işlemi gerçekleştirebiliyoruz. Bu tür süreçler sırasında elde edilen videolar, başka türlü öğrenmemiz imkansız olan şeyleri öğrenmemizi mümkün kılıyor. Bir maddenin bozulup, parçalara ayrılması, hücre bölünmesinin nasıl yönetildiği ve bir embriyoyu oluşturan hücrelerin göç edişi ve daha pek çok yeni şeyi görme fırsatı elde ediyoruz.

İşte bu sebeple Nikon, mikroskopla çekilen fotoğraflarınızla katılabileceğiniz yarışmaya ek olarak bir de video yarışması düzenliyor. Bu videoda Nikon’un bu yılın yarışmasına katılan yarışmacılardan bazılarından elde edilen görüntüleri bizlerle paylaşmış. Gördükleriniz hoşunuza gittiyse daha fazlasına yarışma için açtıkların internet sitesini ziyaret ederek erişebilirsiniz.

 

Yazar : John Timmer

Görseller: Bernardo Cesare, Stefano Castelli

Tercüme : Melih R. Çalıkoğlu

Yayın Tarihi : 23 Eylül 2016

 

31 görüntüleme
bottom of page