top of page

Aç kalan Neandertaller yamyamlık mı yaptılar?


Yüzbin yıl önce meydana gelen küresel ısınma Neandertallerin dünyasını değiştirdiğinde, bazıları tüyler ürperten bir şey yapmak zorunda kaldılar ve komşularını yediler. @uzakevrenler #popülerbilim #yamyamlık #tarih #neandertaller

Küresel ısınma Neandertallerin dünyasını değiştirdiğinde, bazıları tüyler ürperten bir yemek pratiği kabullendiler. Kaynak: Shutterstock

Bundan 100.000 yıl önce bugün Fransa adını verdiğimiz yerde yaşayan altı Neandertalin arkadaşları tarafından yenildiği ortaya çıkarıldı. Bulgular bu yamyamlık olayını 1990larda keşfedilen bir mağarada ulaştıkları delillerden yola çıkarak açığa çıkardılar.

Son yapılan araştırmalar ise aralarında iki çocuğun da bulunduğu bu yamyamlık kurbanlarının neden bu duruma maruz kaldıklarını ortaya çıkardı. Sebep küresel ısınma.

Bilim insanları tarafından daha önceki çalışmalarında da elde ettikleri bulgularda Neandertallerde yamyamlık davranışının delillerini bulmaya çalışıyorlardı. Bu çalışma ise Neandertallerin neden yamyamlık yapmak zorunda kaldıklarına ilişkin ilk ipuçlarını sunuyor. Bilim insanları gezegen ısındıkça yerel ekosistemlerde meydana gelen ani iklim değişikliklerinin Neandertallerin avlanarak beslendiği hayvan türlerinin yok olmasına sebep olduğunu ve bunun sonucunda onları karınlarını doyurmak için başka yollar aramaya ittiğini düşünüyor. (25 Ürpertici Arkeolojik Keşif)

Araştırmacılar Güneydoğu Fransa’daki Baume Moula-Guercy olarak bilinen mağarada bir tortu katmanını incelediler. Aynı mağarada daha önce 1999 yılında başka bir araştırmacı grubu aralarında kemliklerinde yamyamlık izleri de bulunan 6 birey dahil olmak üzere 120 Neandertale ait kemikleri bulmuşlardı.

Mağara Güneydoğu Fransa'da bulunuyor. Kaynak: Emmanuel Desclaux (Reseacrhgate)

2014 yılında başka bir grup araştırmacı mağaradaki toprak yığınını 8 metre derinliğe kadar inceleyip, tarihteki 3 önemli iklim değişikliği ile ilişkilendirilebilecek şekilde 19 katmana ayırdılar. Bu yeni çalışma için araştırmacılar 15’nci katmana odaklandılar. Yaklaşık 40 santimetre kalınlığındaki bu alüvyonlu toprak mağara zeminin 30-40 metrelik bir bölümünü kaplıyordu.

Bu katmandaki, kömür ve hayvan kemikleri o kadar iyi korunmuştu ki bilim insanları 120 bin ile 130 bin yıl önceki çevresel şartların bir fotoğrafını yeniden oluşturmayı başardılar. O zaman bölgedeki hava şartlarının bugünkünden bile daha sıcak olduğunu keşfettiler. Ayrıca iklimin soğuktan daha sıcağa olan dönüşümünün çok hızlı olduğunu fark ettiler. Fransa’daki Nice Sophia Antipolis Üniversitesi araştırma görevlilerinden olan makalenin yazarları arasında bulunun Emmanuel Desclaux’un Cosmos Dergisi'ne söylediğine göre bu değişim "belki de bir kaç nesil içinde gerçekleşti”.

Doğal ortamdaki hayvanlar ortadan kaybolunca, Neandertaller bulduklarını yemek zorunda kalmışlar. Yani komşularını.

Yamyamlığın sadece Neandertallere özgü bir durum değil ve "insanlar tarafından da erken paleolotik dönemde, Bronz çağında ve hatta bugüne kadar” gözlemenebilen bir uygulama olduğunu unutmamak gerektiğini söylüyor makale yazarları. Bu yüzden Baume Moula-Guercy mağarasındaki aç Neandertallerin bu hareketini “bir hayvanlık emaresi veya insandan daha aşağı bir tür olmanın göstergesi olarak yorumlamamak gerekiyor”. Çalışmaya göre bu davranış ancak ağır çevresel baskı altında kuzenlerimizin gösterdiği bir acil uyum çabası olarak anlaşılabilir.

Araştırmanın bulguları Arkeoloji Bilimi Dergisi’nin Nisan sayısında yayınlandı.

 

Yazan : Mindy Weisberger

Tercüme: Melih R. Çalıkoğlu

İlk Yayın Tarihi: 2 Nisan 2019

 

51 görüntüleme
bottom of page