top of page

En eski Avrupalılar Kırım'da bulundu


37 bin yıllık iskeletlerden alınan DNA örnekleri, ilk insanların bir zamanlar Neanderthallere ait olan Avrupa kıtasına kuzeyden göç ettiğine ilişkin kanıtları Kırım'da buldular. @uzakevrenler #popülerbilim #antikdna #göç


Bu harita Paleolitik genomlar arasındaki genetik ilişkileri gösterir: Buran-Kaya III (1), Zlatý Kůň (2), Fournol (3), Serinyà (4), Krems-Wachtberg (5) ve Věstonice (6), iskelet kalıntılarının genomik bilgileri sakladığı yer. Oklar göçlerin ve gen akışının yönünü gösterir ve ağırlıkları bu akışların gücünün bir fonksiyonu olarak gösterilir. (Görsel: © Eva-Maria Geigl ve Thierry Grange)



DNA'larının bir analizine göre, Avrupa'da daimi ikamet eden ilk modern insanlar yaklaşık 37.000 yıl önce Kırım'a yerleşti. 7.000 yıl içinde, torunları Venüs heykelcikleri, taş aletler ve mücevherleri içeren bir kültüre yol açtı.


Antropologlar, bazı insan gruplarının yaklaşık 60.000 yıl önce Afrika'yı terk etmeye başladığını uzun zamandır bilseler de, çoğu göçebeydi ve belirli bir alanda uzun süre kalmıyorlardı. Ve yaklaşık 40.000 yıl önce, güney İtalya'daki bir süper volkan, Avrupa'daki insanların ve Neandertallerin çoğunu yok etti. Bu olaylar antropologların günümüz Avrupalılarının atalarının ne zaman gelip yerleşmeye karar verdiklerini merak etmelerine yol açmıştır.


Uluslararası bir araştırma ekibi, Kırım Yarımadası'ndaki Buran-Kaya III bölgesinden bir iskelet koleksiyonu arasında Avrupa'nın ilk daimi sakinlerini bulduklarına inanıyor. Bulgularını 23 Ekim'de Nature Ecology and Evolution dergisinde yayınladılar.


İlk olarak 1990'da keşfedilen bir mağara alanı olan Buran-Kaya III, Orta Paleolitik Çağ'dan Orta Çağ'a kadar uzanan zengin insan faaliyeti yataklarına sahiptir - en az 50.000 yıllık bir süre. Ancak arkeologlar, Gravettian kültüründeki eserlere benzer taş aletler ve oyulmuş kemikler gibi nesneleri içerdikleri için en çok 38.000 ila 34.000 yıl öncesine dayanan katmanlarla ilgileniyorlar. Bu kültür yaklaşık 33.000 yıl önce başlayarak Avrupa'ya yayıldı, bu da Buran-Kaya'nın Avrupa'daki kalıcı yerleşimlerin en eski kanıtı olabileceğini ve Gravettian kültürünün ortaya çıkmasına neden olabileceğini düşündürüyor.

Buran-Kaya halkının Gravettian alet üreticilerinin ataları olduğu fikrini araştırmak için, paleogenomik uzmanlar Eva-Maria Geigl ve Fransa Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi'nden (CNRS) Thierry Grange liderliğindeki araştırma ekibi, Buran-Kaya'da bulunan ve yaklaşık 35.800 ila 37.500 yıl öncesine kadar karbona sahip iki erkek iskeletin genomlarını sıraladı.


Eva-Maria Geigl, Paris'teki Institut Jacques Monod'daki fosil kalıntılarından DNA çıkarıyor.(Resim kredisi: T. Grange)
Eva-Maria Geigl, Paris'teki Institut Jacques Monod'daki fosil kalıntılarından DNA çıkarıyor.(Resim kredisi: T. Grange)

Araştırmacılar, iki erkeğin genomlarını sıraladıktan ve bu süre zarfında Avrupa'da yaşayan diğer insanlarla karşılaştırdıktan sonra, erkeklerin daha genç (daha yeni) Avrupa genomlarına yaşlı genomlarından daha fazla benzediği sonucuna vardılar. Bu bulgu, çalışma yazarlarının öne sürdüğüne göre, Buran-Kaya halkı, güney İtalya'nın Phlegraean Fields'ında süper volkanın patlamasından sonra Avrupa'ya giren nüfus dalgası arasına yerleştirir.


Özellikle, Buran-Kaya halkı, 7.000 yıl sonra ve bölgeden yaklaşık 1.865 mil (3.000 kilometre) uzakta yaygın olarak görülen Gravettian tarzı taş aletlerle bulundu. Araştırmacılar, iklim yaklaşık 38.000 ila 35.000 yıl önce ısındığında, insanların Kırım'dan ve diğer güney sığınaklarından yayıldığını ve kültürlerini Doğu ve Orta Avrupa'yı doldururken yanlarında götürdüklerini öne sürdüler.


Geigl bir e-postada WordsSideKick.com'a verdiği demeçte," çalışmamız, anatomik olarak modern insanlar tarafından Avrupa'nın insanlarının yapbozuna temel bir parça ekliyor " dedi. Geigl, genetik sonuçların Ukraynalı arkeologların bir hipotezini desteklediğini, yani "Buran Kaya III'ten gelen bireylerin Gravettian kültürünü üreten batı Avrupalıların ataları olduğu" söyledi.


Ancak iki genomu yaygın ve uzun süreli bir kültüre bağlamak öyle kolayca yapılabilecek bir şey değil. Araştırmaya dahil olmayan Colorado Eyalet Üniversitesi antropoloji profesörü Mica Glantz, bir e-postada WordsSideKick.com'a verdiği demeçte, Buran-Kaya'nın kısmi genomları, "Buran-Kaya III'ün ataları Avrupa'dan gelmiş ve onların torunları Avrupa'da kalmış gibi görünüyor" gibi, zaten bildiğimiz bir tezi birçok yönden doğruluyor.


Ancak Glantz, aletlerin (taş aletler) coğrafi ve zamansal dağılımı "derin ve geniş olduğundan ve bir genom tek bir yeri ve zamanı temsil ettiğinden" genomları alet gelenekleriyle eşleştirmeye karşı uyarıda bulundu. Bunun yerine, alet geleneklerinin, gelişimlerine katkıda bulunan birden fazla genetik popülasyon tarafından paylaşıldığının daha iyi anlaşıldığını söyledi.


Kırım'daki Buran-Kaya III'te 37.000 yıl önce yaşamış bir bireye ait kafatası parçası. (Resim kredisi: Eva-Maria Geigl/IJM/CNRS)

Bu eski bireylerle Gravettian arasındaki bağlantı gelecekteki çalışmalarla çürütülse bile , Geigl ve ekibinin ürettiği genomik sonuçlar ilginç bir bulguya işaret ediyor - yani, Phlegraen volkanik patlamasının Güney Avrupa'da Homo sapiens ve Neandertallerin tamamen yok olmasına neden olmadığı.


Geigl, "Sonuçlarımız, yaklaşık 38.000 yıl önce Doğu Avrupa'ya gelen yeni gelenlerle çiftleşen bu iklim krizinden kurtulanların olması gerektiğini gösteriyor" dedi. "Dolayısıyla, tam bir nüfus değişimi yaşanmadı."



 

Tercüme: Apple Safari

Kaynak : Live Science

İlk Yayın Tarihi: 25 Ekim 2023

 


4 görüntüleme
bottom of page